Voormalig Amerikaans minister van Onderwijs op Nederlands Onderwijscongres!

De oud Minister van Onderwijs uit de Verenigde Staten, Arne Duncan, komt naar Nederland. Op 16 mei 2019 vindt in het Philips Stadion (Eindhoven) een groot congres plaats voor Nederlandse onderwijsprofessionals: Het Onderwijscongres. Het is de eerste keer dat Duncan voor een dergelijk congres naar Nederland afreist.

 Duncan was van 2009 tot en met 2016 minister van Onderwijs in Amerika onder beide regeerperiodes van Barack Obama. Hiermee is hij één van de langst zittende ministers van Onderwijs in de Amerikaanse geschiedenis. Dankzij Duncan zijn obstakels die leerlingen op school tegenkomen en hen weerhouden om te presteren, bespreekbaar gemaakt. De Amerikaanse media beschrijven dat zijn ambtstermijn werd gekenmerkt door een "vergaande bereidheid om zich te storten in het verhitte debat over de rol van de overheid in het onderwijs".

 Tevens schreef Arne Duncan het boek: 'How schools work', waarin hij letterlijk een boekje open doet over zijn kennis, ervaringen, valkuilen en successen tijdens zijn ambtstermijn en het Amerikaanse onderwijssysteem.

Het Onderwijscongres

Het Onderwijscongres is een initiatief van onderzoeksbureau Markteffect en wordt primair georganiseerd voor de Nederlandse onderwijssector. Het congres verwacht zo’n 600 bezoekers en heeft een indrukwekkende line-up: naast Arne Duncan zullen o.a. ook Jan Peter Balkenende, Jet Bussemaker, Paul Kirschner, Jelle Jolles en Toon Gerbrands een lezing verzorgen. Het centrale thema, ‘’Het bereiken, begeleiden en binden van scholieren en studenten’’ wordt uitgelicht in meer dan 25 masterclasses.

 De organisatie is verheugd dat Arne Duncan naar Nederland afreist. Edgar de Beule, Directeur van Markteffect: ‘’Arne Duncan is een grootheid in Amerika en wordt geprezen voor wat hij bereikt heeft voor het Amerikaanse Onderwijsstelsel. Hij is niet voor niets liefst zeven jaar minister geweest onder het bewind van Barack Obama. Hij heeft veel voor elkaar gekregen en heeft veel betekend voor zowel studenten als onderwijsinstellingen. Wij zijn erg trots dat hij op 16 mei ons congres komt afsluiten.’’