Sprekers

Dagvoorzitter: Daphne Lammers
Anchor RTL Nieuws

Daphne Lammers, vaste anchor bij RTL Nieuws, is de dagvoorzitter van Het Onderwijscongres. Meer dan twintig jaar is zij inmiddels werkzaam in de televisie-journalistiek; van eindredacteur tot verslaggever en van presentator tot buitenlandredacteur. Met haar journalistieke achtergrond zal ze op Het Onderwijscongres debatten leiden en in gesprek gaan met de zorgvuldig geselecteerde en uiteenlopende sprekers.

Jan Peter Balkenende
Oud minister-president

Bijna acht jaar lang was Jan Peter Balkenende onze minister-president en vanuit die verantwoordelijkheid ook betrokken bij het Nederlandse onderwijssysteem. Jan Peter zal tijdens het congres plaatsnemen in een discussie met o.a. bestuursvoorzitters van Nederlandse onderwijsinstellingen en zijn visie geven vanuit zijn rol als voormalig minister-president en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.

Jet Bussemaker
Oud-minister van Onderwijs

Jet Bussemaker is oud-minister van Onderwijs en was betrokken bij een aantal ingrijpende veranderingen in het onderwijs, waaronder het afschaffen van de basisbeurs en de investeringsagenda hoger onderwijs. Als er iemand in Nederland weet hoe het onderwijs werkt en zich ontwikkeld heeft, is het Jet Bussemaker wel. 

Paul Kirschner
Hoogleraar Onderwijspsychologie

Als onder andere hoogleraar Onderwijspsychologie, Universiteitshoogleraar, voormalig lid van de Onderwijsraad en (mede)auteur van heel veel artikelen en wetenschappelijke boeken is Paul Kirschner een internationaal erkende expert in het onderwijs. Hij gaat vertellen over het opleiden voor banen die nog niet bestaan en waar we nog geen weet van hebben.

Arne Duncan
Oud-minister van onderwijs Verenigde Staten

Arne Duncan was van 2009 tot en met 2016 Minister van Onderwijs in de Verenigde Staten onder het bewind van Barack Obama en is een absolute grootheid in Amerika! Ook schreef hij een boek: ‘How schools work’, waarin hij letterlijk een boekje open doet over zijn kennis en ervaringen tijdens zijn ambtstermijn en het Amerikaanse onderwijssysteem. In zijn master keynote zal hij zijn visie geven op samenwerking in het Nederlandse onderwijs.

Bestuurders
Deelname aan plenaire discussie

Naast Jan Peter Balkenende en Jet Bussemaker zullen vier bestuurders van verschillende onderwijsniveaus plaats nemen in de discussie en hun mening geven vanuit de praktijk. Dit zijn Kristel Baele (voorzitter College van Bestuur Erasmus Universiteit), Ans Christophe (lid College van Bestuur CITAVERDE College), Joep Houterman (lid College van Bestuur Fontys Hogescholen) en Bastiaan Pellikaan (voorzitter College van Bestuur Aeres Hogeschool).

Aart Bontekoning 
Over generatiediversiteit

Aart Bontekoning neemt je interactief, inspirerend en confronterend mee in het actuele thema generatiediversiteit. Hoe zorg je met een vergrijzende onderwijs organisatie voor een leerklik met de jongeren van nu en van morgen? Dat kan, maar gaat niet vanzelf goed! De huidige en aankomende generatie studenten komen in beeld. Schrik niet en laat je verrassen!

Omdenken
In opvoeding en onderwijs

Met een mix van theater, lezing en cabaret word je meegenomen in omdenken in opvoeding en onderwijs. In zijn verhaal gaat Catharina Haverkamp in op de vraag hoe het onderwijs ogenschijnlijk destructief gedrag van leerlingen en studenten kan ‘omdenken’ tot constructief gedrag.

Jelle Jolles
Het Tienerbrein

Jelle Jolles is onder andere Universiteitshoogleraar Neuropsychologie, en auteur van het boek ‘Het Tienerbrein’. Ook leidt hij het Centrum Brein & Leren: een research, kennis‐ en expertisecentrum op het domein van ‘onderwijs en opvoeding bezien vanuit een hersenen‐gedrag perspectief’. Jelle is een autoriteit op het gebied van de ontwikkeling en ontplooiing van jongeren.

Expertisepunt LOB
Jolanda Cuijpers

Onder Loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB) verstaan we het geheel van begeleiding en activiteiten waarmee de school jongeren tijdens hun opleiding ondersteunt bij maken van loopbaankeuzes.
Expertisepunt LOB presenteert  een best practice over hoe zij zorgen voor een optimale doorstroom tussen het voortgezet onderwijs en het mbo. In samenwerking met:
Anneke Bouma – ROC de Leijgraaf
Annemieke Paauw - ROC de Leijgraaf
Yvette van Wijk - Udenscollege
Remon Assies - HAN

Victor Mion
One Minute Coaching

Victor Mion was professioneel tenniscoach en in deze wereld van topsport vond One Minute Coaching haar oorsprong. Tijdens een wedstrijd heeft een coach meestal ook niet meer dan een minuut de tijd om een duwtje in de rug te geven en het doel te bereiken. Dit ‘zestig seconden principe’ blijkt een uitstekend middel om invloed uit te oefenen en direct tot de kern te komen.

ASML 
Inge Wouters-Vorstenbosch

ASML heeft als technische organisatie een grote uitdaging in haar zoektocht naar geschikt personeel. Dat is één van de redenen waarom ASML nauw samenwerkt met het onderwijs: het bereiken en binden van young talent. In een best practice vertelt ASML hoe de samenwerking haar vruchten afwerpt in de zoektocht naar geschikt personeel en de binding die ze aan gaan met het voortgezet onderwijs.

Arnold Vanderlyde
Voormalig professioneel bosker

Arnold Vanderlyde is een voormalig, drievoudig Olympisch medaille-winnende, Nederlandse bokser. Inmiddels heeft Arnold met succes de overstap gemaakt naar het bedrijfsleven. Met een inspirerende motivatie-workshop zal Arnold deze fantastische dag aftrappen.

Universiteit Maastricht
Diana Dolmans

Maastricht University was één van de voorlopers van Probleem Gestuurd Onderwijs (PGO) al zo'n 30 jaar geleden. Wat houdt PGO in en waarom is dit een succes? Wat zijn de lessons learned en de best practices van Maastricht University in de afgelopen 30 jaar? In een best practice vertellen zij alles over PGO en wat hierbij komt kijken.

Toon Gerbrands
Directeur PSV

Toon Gerbrands is een uitgesproken persoonlijkheid die zowel teams als individuen weet te begeleiden naar succesvolle prestaties. Niet alleen bruikbaar voor managers uit de sport, maar ook voor managers uit het bedrijfsleven en het onderwijs.

HAS Hogeschool 
Lindsay Kemps & Twan Hattink

Hoe kun je als onderwijsinstelling er voor zorgen dat de dalende instroom van een opleiding die er maatschappelijk toe doet, wordt doorbroken? 

Hoe kun je deze opleiding vervolgens nieuw leven inblazen en weer succesvol laten zijn?

Jong & Je Wil Wat
Nina Hoek van Dijke

Nina Hoek van Dijke is eigenaresse van Jong & Je Wil Wat. Je kunt jongeren alleen bereiken, als je ze echt weet te begrijpen. Je kunt jongeren alleen begrijpen, als je ze weet te betrekken. Bij Jong & Je Wil Wat praten we niet óver, maar mét jongeren. Nina neemt je mee in hoe je je huidige studenten kunt betrekken in de de student journey.  

Edumundo
Menno Thijsen

Met het snelst groeiend, boek vervangend, digitaal platform in het hbo gelooft Edumundo niet in “traditionele e-learning”. Het toevoegen van creativiteit, spelelementen, interactie en een docentendashboard aan een leeromgeving motiveert en activeert studenten en dat leidt tot betere resultaten. Edumundo laat concrete voorbeelden en de daardoor behaalde resultaten zien. 

Swansea University
Hatice Kizgin

Hatice Kizgin is lecturer op de University van Swansea (School of Management). Samen met de University of Swansea heeft zij een boek uitgebracht over Digital Marketing, in relatie tot het onderwijs. Hatice voert regelmatig wetenschappelijk onderzoek uit over consumentengedrag beïnvloed door online/offline acculturatie trends gefocust op niet-Westerse etnische groepen.

Fontys Hogescholen 
Evelyne Meens

De juiste studiekeuze maak je pas tijdens je studie! In een best practice over de ‘start thermometer’ wordt ingegaan op (veranderende) motivatie en talentontwikkeling op het gebied van personen en teams. Hierbij zullen studenten aan het woord komen en is er een mogelijkheid om hen vragen te stellen. 

Rudy van Beurden
GAAF!

Na een dag vol inspiratie en nieuwe inzichten is Rudy van Beurden de juiste persoon om alles in perspectief te zetten. Met zijn energie en aanstekelijk enthousiasme neemt deze meester in positiveren je mee langs de belangrijkste leermomenten van vandaag. Samen bepaal je wat jij vanaf morgen direct in de praktijk gaat brengen om nog beter samen te werken met je collega’s uit het hele onderwijs.

Breda University of Applied Sciences
Guido Aerts

BUAS neemt je mee in het proces dat zij hebben doorlopen rondom de overstap van ‘matchen’ naar ‘selecteren’ van studenten voor hun studies. Ze gaan in op de aanpak die zij samen met adviseurs van NOA hebben vormgegeven en de voorspelwaarde van hun aanpak. Naast de bewezen successen komen ook de geleerde lessen aan bod, die ervoor hebben gezorgd dat er nu gekeken moet worden naar matching 2.0.

CITAVERDE College

Sophie van Kasteren

Wil jij ook persoonlijk communiceren met jouw toekomstige studenten? Help ze kiezen door ze op het juiste moment de door hen gewenste content te geven! CITAVERDE College en Communiteers laten zien hoe e-mail marketing en marketing automation software je grip geven op je bestand met potentiële studenten. Wat moet je vooraf op orde hebben? Wat levert het je op? Wat waren onze learnings? Samen geven wij jou een inkijk in onze keuken.